Ηθικό Δίδαγμα

Γεννήθηκε κάποτε ένα χελιδόνι και έτυχε να γίνει τελείως διαφορετικό απ’ όλα τα υπόλοιπα της οικογένειας του.

Πέρασε το καλοκαίρι και πλησίαζε ο χειμώνας, άρχισαν τα πρώτα κρύα βράδια και όλη η οικογένεια μαζί με τα υπόλοιπα χελιδόνια προετοιμαζόταν για να αποδημήσουν προς τις νότιες περιοχές.

Το δικό μας χελιδόνι, δεν γούσταρε να φύγει, γιατί είχε κάνει φιλίες με κάτι σπουργίτια και περιστέρια, δήλωσε λοιπόν στην οικογένειά του ότι θα παραμείνει. Όλες οι προσπάθειες των γονιών του, να τον πείσουν για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται με τον χειμώνα, ήταν μάταιες. Ανένδοτο το χελιδόνι υποστήριζε ότι δεν τον τρομάζουν όλα αυτά και ότι τα φιλαράκια του τα σπουργίτια τον καθησύχαζαν ότι θα μείνει μαζί τους.

Φεύγουν οι τελευταίοι της φυλής του και καθώς τα βαριά κρύα πλησιάζουν το χελιδόνι κάνει παρέα με τα σπουργίτια ζητιανεύοντας ψίχουλα δίπλα σε ένα σουβλατζίδικο.

Όταν έπεσαν τα πρώτα χιόνια, κατάλαβε τι μαλάκας ήταν που δεν άκουσε την μητέρα του να φύγει μαζί της. Και την ώρα που το σκεφτόταν και πετούσε προς το σουβλατζίδικο τα φτερά του άρχισαν να αδυνατούν κάτω από το κρύο αέρα και μην βρίσκοντας κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ να προσσυρματιστεί έπεσε στο δρόμο μέσα στο χιόνι!

Όσο και να προσπαθούσε δεν μπορούσε να σηκωθεί, τα πόδια του είχαν παγώσει και ήταν όλος μούσκεμα και κρύωνε τόσο που ένοιωθε ότι οι δυνάμεις του των άφηναν. Τα παράτησε όλα και αποδέχτηκε την μοίρα του σε μια επιθανάτια αναισθησία….

Όμως…για καλή του τύχη, πέρασε μια αγελάδα και καθώς περνούσε από πάνω του αφόδευσε και τον σκέπασε με ζεστό και αχνιστό σκατό… Μέσα στην ζέστη ξαναβρίσκει δυνάμεις το χελιδόνι και αρχίζει να τρέφει ελπίδες. Μόλις ζεστάθηκε λίγο προσπάθησε να ανασηκωθεί και να πετάξει. Μόνο που δεν μπορούσε, γιατί κόλλησε σ’ αυτό το ζεστό «μίγμα».

Εκείνη την ώρα περνούσε μια γάτα από δίπλα και βλέποντας το χελιδόνι να κουνιέται ορμάει πάνω του και τον αρπάζει τσακίζοντάς του τον σβέρκο….

Ηθικό δίδαγμα:

Δεν είναι πάντα εχθρός αυτός που σε βάζει στα σκατά, και δεν είναι πάντα φίλος αυτός που σε βγάζει από μέσα.;?>